Regler som en oppdragsgiver bør kjenne til.
Luftfartstilsynet (LT) har satt opp en del regler som alle operatører skal forholde seg til. Ved å klikke på linkene under kan en lese mer i detalj.
Det er imidlertid 6 spesielle punkt som må nevnes her:
Sikkerhetsavstander og maksimal flygehøyde
- Droneoperatør skal ha grunneiers tillatelse der en skal ta av og lande.
- All flyging må skje på en hensynsfull måte. Det betyr å ikke utsette andre luftfartøy, personer, fugler, dyr eller andres eiendom for risiko for skade. En skal heller ikke være til sjenanse for allmennheten.
- Luftfartøyet må til enhver tid være godt synlig for den som opererer det (VLOS), se egen-beskrivelse under forkortelser). Piloten skal holdes seg innenfor nødvendige sikkerhetsavstander som nevnt nedenfor.
- Det er ikke tillatt å fly høyere enn 120 m over bakken eller vannet.
- Det er ikke tillatt å fly nærmere enn 5 km fra flyplasser uten godkjennelse fra tårnet.
- Avhengig av klasse en flyr i (A1/A3, eller A2) er det satt begrensninger på hvor nærme en kan fly folk og bygninger, se nedenfor:
Det er følgende forskjell mellom åpen klasse A2 og A3:
Underkategori A2 tar for seg operasjoner der flyging nær mennesker er beregnet på en betydelig del av flygingen. Minimumsavstanden varierer fra 5 m – 30 m fra uinvolverte personer.
5 m er kun tillatt når dronen er merket med klassifisering C2, og lavhastighetsmodusfunksjon på dronenen aktivert. I tillegg skal dronepiloten på forhånd ha foretatt en evaluering av situasjonen angående været, ytelsen til dronen og segregeringen av området som skal overflys.
Underkategori A3 tar for seg operasjoner som utføres i et område der fjernpiloten med rimelighet forventer at ingen uinvolverte mennesker vil bli truet innenfor rekkevidden til det ubemannede flyet der det flys under oppdraget. I tillegg skal operasjonen gjennomføres i en sikker horisontal avstand på minst 150 m fra bolig-, nærings-, industri- eller rekreasjonsområder.
Samlet regeloversikt i åpen kategori fra Luftfartstilsynet (LT)
LT har laget en flott samleoversikt når det gjelder regler for de forskjellige kategoriene (A1, A2 og A3) som en kan lese mer om her.
Varsel om droneflyging
Normalt vil personer som vil bli berørt av flyging bli informert pr. telefon, eller kontaktet personlig, ID-kort med bilde blir da framvist, som vist her.
I noen tilfeller legges nabovarsel i postkassen til de som vil bli berørt 1 – 2 dager i forkant. Dersom noen har motforestilling kan oppdraget ikke utføres.
Forbehold
Det tas forbehold om retten til å avvise et oppdrag dersom det viser seg at operasjonsområdets beskaffenhet ikke egner seg til flyging med drone. Eksempelvis p.g.a. trafikk, farlige hindringer, strålingsfare fra mobilmaster, magnetiske påvirkninger etc.
Vi håper våre kunder har forståelse for at sikkerheten må prioriteres høyt.
Forsikring
For å få en godkjenning fra LT må det foreligge forsikring fra godkjent forsikringsselskap, f.eks. Safe Forsikring AS. Dette gjelder for alle klasser. Se eget avsnitt her.
Utfyllende lover og gjeldende regler finner du her
- Forskrift om luftfart med ubemannet luftfartøy i åpen- og i spesifikk kategori (BSL A 7-2)
- Forskrift om luftfart med droner i åpen og i spesifikk kategori.
En veileder fra Luftfarstilsynet om flyging med drone/modellfly finner du her.
Daglig leder/pilotArild Westmoen